Site icon DonanımFPS

Temu, AliExpress gibi yurt dışından sipariş verenler yandı: Gümrükle ilgili güncelleme getirildi!

Temu, AliExpress, Amazon gibi yurtdışından sipariş verenler yandı. Yurt dışından alışveriş sitelerinden ucuza alışveriş yapmayı engelleyecek 4458 sayılı karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Cumhurbaşkanı kararıyla yurt dışından verilen siparişlere ek gümrük vergisi getirildi. Ayrıca Yurt dışı hızlı kargo alışveriş limiti 150 Euro‘dan 30 Euro‘ya düşürüldü.


ABD’den gelen kargolarda vergi %18‘den %30‘a çıkarıldı. ABD dışı ülkelerden gelen kargolarda ise vergi %30‘dan %60‘a çıkarıldı.


Karar 15 gün sonra yürürlüğe girecektir.

Ticaret Bakanlığı yasağı açıkladı. Bakan Ömer Bolat Pazartesi günü CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, Çin merkezli çevrimiçi pazar yeri Temu ile ilgili yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

Soru üzerine Bakan Bolat, “Bu sitenin çok yakın takipçisiyiz. Gerekli kararları yakında göreceksiniz. İlgili önlemleri Resmi Gazete’de yayınlayacağız” demişti.

Bolat, düzenlemenin yurt içi merkezli şirketlerin ve pazar yerlerinin yurt dışı rakipleri karşısında rekabet gücünü korumayı hedeflediğini kaydetti.


Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da bu düzenlemenin, hem “kalite düşüklüğü” nedeniyle tüketicilerden gelen, hem de “satış, üretim ve istihdam kaybı” nedeniyle de imalatçılar, satıcılar ile esnaf, ticaret ve sanayi odalarından gelen şikayetler doğrultusunda alındığı belirtildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Merkez Direktörü H. Hakan Yılmaz, düzenlemeye üç nedenle ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

Bunlardan ilki, “2024 yılı bütçe hedeflerine ulaşma konusunda şu ana kadar çıkarılan düzenlemeler yeterli olmadığı için kaynak yaratma.”

İkincisi ise, “Ocak-Haziran dış ticaret rakamlarında ithalat % 8,4 düşmesine rağmen ithalatta tüketim mallarının payının artıyor olması nedeniyle, bu artışı azaltmaya çalışma.”

Yılmaz “yerli üreticiyi rekabet avantajı olan yurt dışı firmalara karşı koruma” amacının ise “tüketici açısından açık bir şekilde refah kaybına” yol açtığını belirtiyor.

Mobil versiyondan çıkış yap