Site icon DonanımFPS

Instagram’a erişim engeli getirildi: BTK, Instagram ile görüşüyor!

2 Ağustos tarihinde Instagram adlı sosyal medya uygulamasına erişim engeli getirildi. Neden erişim engeli getirildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.

BTK’nın sitesine girildiği zaman, Instagram yasaklı siteler arasında gözükmekte.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engeli ile ilgili “Net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra biz o engeli kaldırmış olacağız.” dedi.

CNBC-e’nin sabahın ilk saatlerinde geçtiği haberinde “BTK Başkanlığı, Instagram’ı erişime engellerken re’sen kapatma yetkisini kullandı. BTK Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı. Re’sen kapatma kararlarında 24-48 saat arasında mahkeme kararı alınması gerekiyor” ifadeleri yer almıştı.

Medyascope haberinde ise şöyle denilmişti: “Medyascope‘un BTK yetkililerinden edindiği bilgiye göre Instagram “Atatürk’e hakaret”, “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” ve benzeri katalog suçlar nedeniyle kapatıldı. Instagram’ın dokuz katalog suçu olduğunu söyleyen yetkili, bu kararın kanun gereğince alındığını belirtti. “ihbarweb.com” sitesinde açık açık yazıldığını belirten yetkili, sosyal içerik sağlayıcılarına gerekli uyarıları yaptıklarını, içerikleri kaldırmalarını istediklerini aktardı. Bunun süreç içerisinde geliştiğini ifade eden BTK yetkilisi, “Çocuk istismar edildiği veya Atatürk’e hareket edildiği içeriği kaldır denir. Bunun için de belli süreleri var. Bu sürede toparlanmazsa, bizim re’sen erişim engeli alma hakkımız var. Bu nedenle katalog suçlar nedeniyle verdik” dedi.


Süreçte yeni gelişme yaşandı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Instagram yetkilileri arasındaki görüşme başladı. Bakan Uraloğlu, Twitter sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalar karşısında erişim engeli getirdiğimiz sosyal medya platformu Instagram yetkilileri ile geçtiğimiz hafta bir görüşme yapıldı. 
Gerçekleştirilen görüşmede; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerimiz iletildi. Bugün kendileri ile öğleden sonra yeniden bir araya gelinilecek. Taleplerimizin karşılanması hususunda gereğini yapacaklarını umuyor; olumlu gelişmelerin olmasını bekliyoruz.” dedi.



Ayrıca Hamas lideri İsmail Haniye’nin şehit edilmesinin ardından yapılan paylaşımları bilinçli olarak engellenmişti. Instagram, ‘tehlikeli’ olarak nitelediği Haniye hakkındaki içerikleri tek tek sansürlemişti. Instagram’ın politikası sosyal medyada büyük tepki çekmişti.



Mobil versiyondan çıkış yap